בבואכם לשכור דירה אין ספק שאתם הצד החלש של העסקה בעוד שהמשכיר הוא הצד החזק, ועל כן חשוב מאוד שתבינו היטב את תוכנו של הסכם השכירות. במידה ונוכחתם כי זכויותיכם מקופחות במסגרת ההסכם, מומלץ לעמוד על זכויותיכם ולדרוש מהמשכיר לתקן את נוסח ההסכם ולהוסיף סעיפים שיעגנו ויגנו על זכויותיכם.
במסגרת מאמר זה, אסקור בקצרה את הנושאים עליהם יש לשים דגש במסגרת הסכם השכירות:
בראש ובראשונה, יש לוודא כי המשכיר הוא אכן הבעלים הרשום של הדירה בנסח רישום מקרקעין או אישור זכויות מינהל. בנוסף, יש לוודא כי המשכיר הוא הבעלים היחיד שרשום בנכס, אחרת יש לערוך את הסכם השכירות אל מול כל הבעלים החוקיים.
יש לוודא שכל מאפייני הדירה נכללים בהסכם השכירות באופן מדויק. יש לציין גוש, חלקה, תת חלקה, כתובת, קומה, מספר חדרים, הצמדות (מחסן, חניה).
מומלץ להוסיף סעיף שבמסגרתו תינתן לשוכר אופציה להאריך את תקופת השכירות בשנה נוספת, וזאת באמצעות מתן הודעה מראש למשכיר. חשוב שהאפשרות להאריך את התקופה תהיה נתונה להחלטתו הבלעדית של השוכר ללא כל תנאים מצד המשכיר.
וזאת באמצעות מתן הודעה מוקדמת למשכיר, מכל סיבה שהיא. במידה והמשכיר מסרב לכלול סעיף זה, ניתן להתפשר ולכלול סעיף שמאפשר לכם להכניס שוכר חלופי לדירה שיכנס לנעליכם.
חשוב לכלול סעיף שמגדיר כי המשכיר אחראי לתיקון התקלות והנזקים בדירה אשר נגרמים משימוש רגיל ובלאי בדירה, ואילו השוכר אחראי לתיקון התקלות שנגרמו עקב מעשה או רשלנות מצדו. מומלץ לציין מה מועד התיקון ממועד קרות התקלה ומה הסנקציה על הצד שמפר את התחייבותו על פי ההסכם.
במרבית המקרים המשכיר ידרוש ערבות בנקאית/ שטר חוב/ המחאה (שיק). יש להימנע, ככל האפשר, ממתן ערבות בנקאית, אותה ניתן לפרוע באופן מיידי במקרה של מחלוקות מבלי לקיים הליך משפטי. אם ניתנת המחאה (שיק) יש לציין סכום מוגדר (לא לתת שיק פתוח). יש לכלול סעיף שמחייב את המשכיר למסור הודעה לשוכר מראש ובכתב לפני שבכוונתו לממש את הביטחונות ולאפשר לשוכר לתקן את הפרת ההסכם. יש להשיב לידכם את הביטחונות בתום תקופת השכירות.
להגדיר מי מהצדדים משלם את המיסים השונים (מים, ארנונה, חשמל, גז) וכן את התשלומים השוטפים (ועד בית, ביטוח, תשלומים חד פעמיים לוועד בית וכיו"ב).
ניתן לפנות לעו"ד מיכל רז לקבלת סיוע משפטי בכל הקשור להסכם שכירות, בין אם אתם משכירים ובין אם אתם שוכרים. עריכת ההסכם תיעשה בהתאם לנסיבות העסקה הספציפית, דרישות הצדדים, בטחונות, טיב הנכס, וזאת מתוך ראייה לטווח רחוק במטרה למנוע מחלוקות עתידיות.
אין לראות באמור לעיל ובמה שאינו אמור בו משום יעוץ משפטי מכל סוג שהוא, אלא סקירה כללית שאינה מהווה יעוץ משפטי קונקרטי ואין להסתמך עליה. כותבת המאמר אינה אחראית בצורה כלשהי, ישירה או עקיפה, לתוצאות הנובעות משימוש הקוראים במידע משפטי ו/או אחר שניתן במאמר זה.